Landbouwgrond is in Chin State van grote waarde omdat het voorziet in de levensbehoefte en de mogelijkheid biedt om handel te drijven. Goede landbouwgrond is schaars omdat het gebied heuvelachtig en dichtbegroeid is. Daarmee is het land niet alleen slecht te bewerken, maar is logistiek bijvoorbeeld ook een grote uitdaging. De eerste fase van het project bestond dan ook uit het bouwen van een onverharde weg en een brug, om het dorp en de groentetuin te verbinden.

Aanleg van weg & brug

Een groot gedeelte van de tuin, bedoeld om olifantenyam en vruchtenbomen te planten, ligt ten noorden van het dorp Sakta, aan de overkant van een rivier. Op dit moment is het een kleine stroom, maar in het regenseizoen is het water diep en stroomt het hard. Daarmee is iedere oversteek levensgevaarlijk. Door de lokale connecties kon het hout voor de brug van hogere kwaliteit dan gepland gekocht worden met hulp van een bevriende houthandelaar. Daardoor kon de brug breder dan gepland worden gebouwd. Door de aanleg van de brug is het bovendien mogelijk om de weg in de toekomst te verlengen naar de grote weg richting Gangaw, een stad in het Noorden waar inkoopprijzen lager liggen.

De opgeleverde brug

Bij de aanleg van de weg komt veel kijken, in de eerste plaats het weghakken en opruimen van de planten, bomen en struiken. Vervolgens moet er grond worden weggegraven om een egaal stuk weg te creƫren. Dit wordt met handgereedschap gedaan.

Werk aan de weg naar de groentetuin

Om ook scooterverkeer mogelijk te maken, wordt de weg van het dorp naar de brug nu anderhalve meter breed gemaakt.

Doordat de weg 1,5m breed is kunnen scooters elkaar passeren

Iedereen werkt mee aan de bouw, ongeveer 3-4 mensen per familie. De dorpelingen worden gesteund met rijst, zodat ze tijd vrij kunnen maken om de weg, de brug, het hek en de tuin te bouwen.

De lading rijst voor de bouw van de weg

Om de gewassen te beschermen tegen wild vee zoals paarden, runderen en buffels is de aanleg van een hek nodig. Naast de gewassen voor de voedselvoorziening, wordt er ook ‘Elephant Yam’ geplant. Dit gewas biedt een laagdrempelige manier om geld te verdienen. Het is makkelijk te verbouwen en er is een markt voor.

Aanleg van het hek